Na shledanou. Už jsem připravená...

26. 4. 2019 17:00

... opustit Signály. Možná jste si všimli, nebo taky ne, že se tu poslední dobou moc nevyskytuju. Ale přijde mi fér, abych svému čtenářstvu řekla aspoň: "Nazdar, děcka!"

Na Velikonoční pondělí, po všech těch tradičních hody hodech a panímámách zlatičkých, jsme se tak nějak spontánně celá rodina octli u mojí sestřenky. Dětičky vytáhly tatínky na trampolínu a my dvě nad vínem jsme otevřely to téma.

"Jak ty to teda máš? Všimla jsem si, že nepíšeš," slyšela jsem otázku, která mě trochu překvapila. I když to nebylo poprvé, co mi ji někdo položil.

A i Vám, stejně pravdivě jako nad tím vínem, říkám: Nemám už co dát signálům a signály už nedávají nic mě. Byly časy, kdy jsem potřebovala povzbuzení a našla ho. Ale to už je pryč. Jsem psavec, píšu ráda a jestli mi něco bude chybět, tak tohle. Blog. Jinak ale potřebuju opravdové lidi a opravdové vztahy a nechci neustále řešit cizí virtuální problémy. 

Kollenčin odchod se mnou zamával, to nepopírám. A strašně mě prudí sem psát, protože se mi tu přestalo líbit.

Což je dobře, protože si musím přiznat, že uplynulých deset let jsem si pěstovala a hýčkala svou závislost na téhle zelené potvoře, která se tváří, že je bohulibá, avšak závislost je to stejná jako ty modré stránky, v mém případě i horší.

Tak se loučím. Jestli budu psát, nevím, ale pokud ano, tak tady to určitě nebude. Kdyby někdo stál o informaci, kde a jestli vůbec píšu, nechť se ozve do vzkazů a já, až to uvážím, dám vědět. Blog a můj profil již brzy zmizí. 

Ale kdybych měla vybrat za sebe, které své články mám tak nějak radši, tak to bude "Mami, já mám špek!" a O Gertrudě.

Tak pokud chcete, čtěte! 

 

 

 

Zobrazeno 42066×

Komentáře

Katusi

A pak má člověk dělat výběr z blogů, když všichni utečou... (Jinak by mě zajímalo pokračování psaní jinde, tak když tak bych prosila info!)

slu-nicko

Té nechuti sem dál psát dobře rozumím... ale přece jenom, není škoda zdejší blog a profil úplně smazat? Moc ráda jsem Vás čtla.

Heléné

To je škoda☹ ...ale doufám, že se uvidíme na vlastní oči😉

sanitan

Taky se hlásím o pokračování a měj se co nejlíp!

PetraO

I já mám zájem o pokračování.

Marťule

To je škoda.. Rada jsem si sem chodila odpočinout a potěšit se :)

Marťule

Taky se hlásím o pokračování :)

Monie

Také bych vás ráda četla dál:)

mia-maru

Též hlasuji pro zůstat, tenhle blog se krásně čte. Když odejdou paluska, katusi, slu-nicko, kollenka, zdendanda apod, co tu budeme číst?

Tofl

Smutné, ale každý dělá svá rozhodnutí, která jsou opostatněná.
Škoda jen, že když ze signálů odešlo spousta skvělých človíčků a ten zbytek, co tu ještě je, tak už to taky balí. S takovou tu nezbyde nikdo kdo by psal blogy a signály se stanou "neživé" a tudíž nefunkční . . .

JiKu

Dobře, jděte si, kam vás srdce táhne. Pro Signály to bude ztráta, ale nic lepšího si signály VV nezaslouží. Zasloužily by si to signály NEŠE, ale když nejsou vaše, sbohem.

Ale nemažte. Mazání je skeťárna a vy nejste sketa.

paluška

Děkuju vám za pochopení. Není to žádná trucakce, měla jsem čas si promyslet, co chci udělat. Budete mi chybět, ale mazat budu muset, protože opravdu chci zrušit svůj účet. Tak se omlouvám za sketovité jednání.

paluška

A ano, kdybych pořád ještě myslela, že jsou to naše signály, asi bych zůstala...

suposlav

Ou, zrovna tohle jsem číst nechtěl... Tož díky za všechno a jakýkoliv způsob návratu v budoucnu vítán.

JiKu

A ano, kdybych pořád ještě myslela, že jsou to naše signály, asi bych zůstala...

Ale tím, že odejdete, dáváte najevo, že to nejsou naše signály. Není to škoda? Není lepší bojovat o to, aby to naše signály byly? Nebude zánik těch našich signálů nenapravitelná škoda?

JiKu

Každopádně JiKu vydrží v boji až do konce.

JiKu

A doufám, že LH taky.

dtto

Skety není žádná škoda. Ať si táhne.

slu-nicko

@Katusi: "A pak má člověk dělat výběr z blogů..."
Dala bych tam tohle.

paluška

@JiKu Je to škoda

Kettynka

Kollenčin odchod se mnou zamával....nerozumím. Byla tu ještě jiná Kollenka? Vždyť tu vycházejí její články. Dokonce ji zlobí že jsou stále ve výběru.

Tofl

@katkakett Byla tu, je a stále bude pouze jedna @kollenka :-)

Jinak, když si tu každý rozumný, chytrý a poutavý autor blogů odchází, tak se není moc čemu divit, že se ve výběru blogů objevují často jedni a ti samí autoři :-D
Není z čeho vybírat, protože aktivních "pisálků" (v dobrém slova smyslu) je na signálech jako šafránu . . .

JiKu

Byla tu, je a stále bude pouze jedna @kollenka

Protože @katkakett má rovněž tajné informace, nemohu zjistit, od kdy je na signálech. Zda je její nevědomost zaciněná, či nezaviněná.

Kollenka byla odstraněna z pozice šéfredaktorky signálů v důsledku neshod s ředitelem VV v názorech na to, co se na signálech smí a co nesmí, neboť si někteří uživatelé stěžovali, že povoluje a toleruje to, co by se na signálech dít nemělo. Což mnoho starých signálních psů (vesměs aktivních blogerů) dost otrávilo.

Kettynka

Jsem tu od 5.března. Nevěděla jsem že Kollenka byla odstraněna,jen jsem u ní četla že se neshodla s panem Vackem a proto ze své funkce odstoupila.
Jsou tu občas moc krásné články. Ale opravdu jsem tu krátce tak se omlouvám.

JiKu

To je OK.
Vyjadřuji naději, že se "chytnete" a taky budete psát.

Důležité při tom psaní je, zda máte ostatním co sdělit.
To je hlavní.
Pak už to psaní článků, aby byly krásné (čtené, komentované, lajkované ...) je jen otázka cviku a řemesla.

Katusi

@slu-nicko Jestli to tam do čtvrtka nikdo nedá, určitě to tam dám já ;)

A taky mám v plánu vydržet, co to půjde (počkám si, až všichni odejdou, muhehehe, a pak začnu psát každej den tři články, muhehehe).

JiKu

Mohli bychom založit signální společenství "ti, kteří chtějí vydržet, dokud to půjde". A až to nepůjde, odejít konsensuálně najednou. :-)

Mám jen jednu obavu: Aby někdo nezrušil signály dříve, než nastane společenská situace "už to nejde".

Mám dojem, že sekce pro mládež by to nejraději udělala hned (odčerpávají nějaké peníze, které by oni uměli využít určitě "lépe"), brání jim v tom jen setrvačnost a připosranost. Ale snad je to jen dojem.

dtto

Flanelový Kamil že by sejmul taťudu?!

JiKu

Ne, nesejmul. Ale pověřil jinými úkoly :-/

dtto

Flanel nevypadá, že by byl disponován něco nebo někoho řídit. To by musel nějaký zapřísáhlý nepřítel signálů moc otravovat. Snad jedině některý z recentních udavačů.

Kettynka

Co sdělit bych asi měla. Ale mám strach že bych to napsala hloupě a že by mě posměch nebo výtky mrzely. Občas mi připadá,že je lepší vzít článek tak jak "je". Nedoargumentovávat ho :) Spíš jako reakci když s něčím nesouhlasíme třeba napsat svůj článek. Nebaví mě články se spoustou komentářů.

JiKu

Myslím, že se posměch nebo výtky na signálech moc neobjevují. Posměch skoro nikdy.

To, s čím se tu můžete setkat je nesouhlas. Pokud napíšete něco, s čím někdo jiný nesouhlasí, bude nesouhlasit nahlas. A to je dobře, ne?

Signály jsou či měli by být o komunikaci, a komunikovat o souhlasu je ptákovina. Na to stačí kliknout na lajk, ale to je houby komunikace.

Diskuse pod články mám rád. Najdete v nich souhlasné i nesouhlasné komentáře, najdete příznivce i odpůrce vašich názorů, často se tématicky stočí jinam, jako když se lidé mezi sebou baví. A na signálech se mezi sebou baví lidé, kteří se v reálu často nesetkávají a přesto mnozí z nich berou to bavení se navzájem jako obohacení.

Pokud to jako své i druhých obohacení nevnímáte, zakážete si diskuse a šmitec.

sanitan

Treba ja zrovna teď nesouhlasim s JiKu, ze jsou signaly zivotne. Psala bych signaly měly, ne meli ;)

JiKu

|Stydím se

dtto

Gramatika ví, že signály nejsou životné. Teď jen aby to nezjistitla ČBK.

sanitan

dtto: Joooo!

suposlav

S hrůzou jsem si uvědomil, že jsi aktuálně nejlepší blogerkou signálů, coby vítězka loňské soutěže, takže nás opouští to úplně nejlepší, co tu k přečtení jest...
P.S. ta hrůza není z toho, že jsi nejlepší, ale že končíš...

JiKu

Ten výběr nejlepší blogerky (jak hezky napsal suposlav) byl strašný, už jen proto, že nepsaným pravidlem bylo, že "musíme vybrat někoho jiného, než vloni a předloni".

Nicméně paluška patřila (a zatím ještě patří) mezi ty dobré, mezi ty, které signálům svým psaním pomáhají a neškodí.

Hrůzu z toho nemám, ale je mi to líto.

Nicméně pokud se jako Bůh budeme zlé věci snažit obrátit k dobrému, tak když paluška skutečně odejde, třeba někomu z vedení signálů dojde, jakou udělal vyhozením Kollenky blbost.

paluška

@suposlav Nehruť se, zas taková tragédie to není.
@JiKU Děkuju za střízlivý odhad situace :-)
Já skutečně odejdu, jen jsem si nestanovila přesné datum, protože si hodlám zazálohovat všechny články, které nemám, v klidu si to překontrolovat a hlavně je třeba připravit svůj nový blog a všem, jimž jsem slíbila, že jim dám vědět, dát vědět. A pak teprve v klidu a bez velkých jít o dům dál.

paluška

bez velkých emocí

veruska-m

Take bych pak prosila novou adresu.

voda-zpívající

Taky prosím o odkaz na nový blog. A dej tam, prosím, i ty články, co máš už zveřejněné tady. Nestihla jsem je přečíst všechny.
Přeji vše dobré.

SkoroPaladin

@katkakett. Ohledně "odstranění" Kollenky bych doplnil - že to co katkakett napsala je samozřejmě pravda. Nikoliv odstranění (odejita nebyla), alébrž odchod (dobrovolný) z pozice šefredaktorky. Což Kollenka sama napsala/ potvrdila. Tož to jen pro přesnost.





JiKu

Jistě, byl to dobrovolný odchod. Asi tak, jako byla nesporně dobrovolná abdikace Eduarda Beneše po přijetí Mnichovské smlouvy. Ani Kollenku, ani Beneše nikdo odejít nenutil, nikdo je nevyhodil.

SkoroPaladin

@Jiku @Jiku. Tož, přirovnání je to trefný. Leč na Edvarda Beneše nátlak k abdikaci byl a k druhé akbdikaci byl spíš nátlak aby to nedělal (stejně udělal a nedivím se mu).

SkoroPaladin

@Paluška Taky mi semtam myšlenka na odchod napadá (taktéž po 10ti letech cca).
Pakliže tan někdy učiním netuším.

Každopádně si myslím že odchod Palušky je škoda. Hafo textu pro potěchu duše zmizí.
Hmm, nešlo by účet nerušit (ani blog) nerušit?

paluška

@SkoroPaladin už jsem se rozhodla, takže zruším, ale těší mě, že se mi v to hromadně snažíte zabránit 😀

dtto

Mě těší, že zbtyečně :-)

Zdendanda

A nechceš dát pak odkaz na svůj nový blog sem, ještě než tento zrušíš? Ráda jsem se k některým tvým článkům vracela a i při opakovaném čtení pobavily:)

paluška

Uvidíme, možná to bude jednodušší...@dtto tak jo, bez malé provokace by to byla nuda.. 😀

Tofl

A co udělat kompromis, který by potěšil všechny :-)
Nechat si blog a tím pádem ty inspirativní články nechat vyjít knižně ?
Myslím, že by to byl docela bestseller a na pultech by se po tom jen zaprášilo :-)

KMirjam

Odejít ze Signálů napadne občas snad každého. Zvlášť, když se člověk opravdu snaží, nicméně je vzápětí profackován ze všech stran a po zásluze potrestán. Blogy už si psát netroufám, tak se aspoň realizuji v jednom zdejším společenství, které jsem založila. a které má myslím, větší smysl, a snad i smysluplné dopady, než všechny možné rádobyteologické diskuse. Držím vám palce.

JiKu

@KMirjam: Ale vždyť to je u odcházející palušky naprosto neadekvátní reakce. Z které (byť jen jediné strany) byla paluška profackována za svou snahu? Kde jí kdo po zásluze potrestal?

KMirjam

@JiKu přeci není řeč o palušce, přispěla jsem vlastní zkušeností, která u mě stojí občas u zdroje podobných nápadů jako má paluška - a sice odejít ze Signálů

JiKu

Děkuji za vysvětlení, to mi nedošlo. Teda abych to shrnul: Paluška odchází ze signálů z nějakých důvodů, já také zvažuji odchod, i když z důvodů úplně jiných.

Naivně jsem se domníval, že se svým příspěvkem chcete zamyslet nad důvody odchodu palušky, ke kterým jste svým působením na signálech podle mého názoru nezanedbatelnou mírou přispěla.

KMirjam

@JiKu Já? Neříkejte. Víte že se s nickem "paluška" setkávám poprvé??

JiKu

Že se s nickem "paluška" setkáváte poprvé, to jsem nevěděl, ale věřím vám to. I když je to u dlouholeté signálnice neobvyklé.
Není tedy divné, že o důvodech jejího odchodu nic nevíte, a proto ani nevíte, jak jste k nim přispěla.

KMirjam

Jste neobyčejně milý, opravdu člověka potěší, když se někomu jevím jako strůjce veškerého zla na celých signálech, a příčina hromadné migrace jejich členů. To, že se díky vám už veřejně téměř neprojevuji nanejvýš se uchyluji do skupin mimo hlavní proud vám nestačí? Podobnou šikanu si pamatuji snad jen při přechodu do jiné školy ve 4. třídě. To když se mi nelíbilo, že spolužák házel po třídě růžencem a bavil se pliváním na něj. Tehdy to začalo. Bude lepší, když na sebe přestaneme reagovat. Jenže vy, zdá se, vlezete všude a nikdy neopomenete člověka počastovat nějakým útočným komentářem. Nedivte se, že když nejste schopen mé snahy o věcnou diskusi přijmout, reaguji potom v podobném duchu jako vy sám vůči mě.

JiKu

někomu jevím jako strůjce veškerého zla na celých signálech, a příčina hromadné migrace jejich členů

Ale to jsem přece nenapsal. To zas polemizujete s něčím, co jste mi sama vložila do klávesnice, že?

Mimochodem, již znáte příčinu paluščina odchodu, nebo se ke své roli v ní vyjadřujete bez znalosti té příčiny?

dtto


To by bylo, kdyby se Paluša a Kmirdžem poroučely obě.

deFlegmatique

JiKu v této diskusi nenapsal, že by KMirjam byla strůjcem veškerého zla na celých signálech. Ani nenapsal nic, z čeho by se dalo vyvodit, že si toto myslí.
A v neposlední řadě - což je ale jen moje domněnka - jsem přesvědčen, že si nic takového nemyslí.

Co JiKu napsal je, že dle jeho názoru KMirjam přispěla svým jednáním na signálech k důvodům, které přiměly palušku k odchodu.

1) Je to názor JiKu.
2) Já s ním souhlasím.
3) Jednání ("působení") na signálech v jejich veřejně přístupné části má vliv i na ty, kterým neadresujeme své komentáře. Ba dokonce se s našimi komentáři jednotlivec nemusí vůbec setkat a mohou jej ovlivnit.

deFlegmatique

4) Obecně, nevím, zda toto KMirjam osobně dělala, nebo ne. Pokud někdo tahá za nitky v zákulisí a nehraje fér, nesmí se divit, že ublíží i těm, kdo jsou mu lhostejní a koho třeba vůbec nezná.

Hrabosh

@paluska Také bych prosila odkaz či nějakou jeho veřejnou formu. Tvůj blog mám ráda.
@JiKu Mně by zajímalo, proč jste nenapsal, jak podle vás @KJMirjam přispěla k odchodu @palusky. Přijde mi, že záměrně naznačujete a očekáváte, že si bude domýšlet. Proč?

RomanS

Zkusme se opět KMirjam na něco zeptat (třeba tentokrát odpoví): Mohla byste dát příklad nějaké té nesmyslné "rádobyteologické diskuse", kterou jste tak hezky obecně - k povznesení svého eko projektu - skopla?

JiKu

Mně by zajímalo, proč jste nenapsal, jak podle vás @KJMirjam přispěla k odchodu @palusky. Přijde mi, že záměrně naznačujete a očekáváte, že si bude domýšlet. Proč?

Protože jsem rád, když si lidé musejí domýšlet. Při domýšlení je zpravidla nutno myslet.

A vy jste si to domyslela?

Hrabosh

Ne, @KJMirjam nesleduju. Vůbec nevím, jakou aktivitu na signálech vyvíjí. Výjimečně přečtu nějaký její komentář.

Řekla bych, že na signálech je poměrně dobře vidět, že při domýšlení není nutno myslet. Naopak spousta domýšlení vede k nepěkným hádkám. Nevěřím, že kdybyste jí to napsal přímo, tak by se nad daným tématem zamyslela méně.

JiKu

Nevěřím, že kdybyste jí to napsal přímo, tak by se nad daným tématem zamyslela méně.

Vaši nevíru sdílím. Nicméně chovám naději, že se někdo, kdo se nad tím zamyslí, přece jen najde. Čímž mu třeba umožním "aha zážitek". Což mi ke spokojenosti bude stačit.

RomanS

Zájem o druhého, čas věnovaný jeho poznání, porozumění mu, to jistě patří mezi znaky blíženecké lásky. Je zajímavé se pod tímto úhlem podívat, jak má kdo rád lidi :-)

JiKu

Takže vidíte (všichni), že je způsob, jak neudělat radost JiKu. Stačí mi psát reakce "Já jsem se taky nezamyslela, heč!"

Hrabosh

Domnívám se, že důvod, proč vám spousta lidí nedělá radost je právě styl, kterým to píšete.

RomanS

@Hrabosh: Jakou spoustu lidí čtete?

JiKu

Domnívám se, že důvod, proč vám spousta lidí nedělá radost je právě styl, kterým to píšete.

Mám větší radost nad počátečními rozpaky jedné nalezené ovce, než nad nadšením 20 ztracených.

dtto

A mě kojí, že si zdejší svazácká úderka vylévá zlost na trockistovi JiKu a mne, roayalistu, nejspíš ani nedokáže vnímat :-)

dtto

Já jsem reakční pozorovatel.

Hrabosh

@RomanS Prosím specifikujte, co si mám představit pod "čtete".
@JiKu Proč si myslíte, že by nepřibylo ovcí nalezených?

RomanS

Čtu = sleduju (tedy opak toho, co jste napsala o KM: KMirjam nesleduju).

SkoroPaladin

@dtto Já bych ještě doplnil krom toho reakčního pozorovatele a pré roayalisty. Taky troll (a jaké, jaj), že Solipso - ty náš Řeporyjče jeden ušaté fósaté ;-)

SkoroPaladin

No, já bych řek že k odchodu lidí ze signálů příspívá někdo jinej (měrou vrchovatou), než Kmirjam. @Jiku se može domnívat kdo, když to má rád (a následně se nad tím zamyslet, páč to má taky rád).

Hrabosh

Nejsem si jistá, že mám lidi na signálech rozdělené na "sleduju" a "nesleduju". Mám lidi, u kterých se občas podívám po jejich aktivitách, protože tuším, že by mě to taky mohlo zaujmout. Těch je tak deset? Mám blogy, které sleduju - těch je víc, ale část z nich už je bohužel neaktivních. No a pak je tady zejména komunita ZMM, ale i jiné, kde "sleduju" spoustu lidí. Což se ale zdráhám označit jako "sleduju". Těch je spousta. A zrovna v ZMM se periodicky objeví někdo, kdo tápe ve stylu, kterým se vyjadřuje @JiKu. Troufám si říct, že není málo těch, které by zajímal obsah, ale odradí forma.

SkoroPaladin

Já před chvílí přispěl ke spokojenosti @Jiku. To je paráda, další dobrej skutek na světě :-D.

slu-nicko

"Troufám si říct, že není málo těch, které by zajímal obsah, ale odradí forma."
Forma důležitější než obsah? Nechápu.

dtto

Takových lidí je spousta. A dobře jim tak.

Hrabosh

@slu-nicko Forma je překážkou porozumění obsahu. Slyšela jste někdy přednášku někoho s nějakou vadou řeči typu zadrhávání? Kolikrát se všichni snaží, ale nejsou stavu vnímat ani jednotlivé věty jako celek. Řekla bych, že tenhle "domýšlivý" styl @JiKu může na někoho působit podobně.

slu-nicko

Podle mě je na vině neporozumění spíš předpojatost a přehnané emoce, s nimiž @JiKovy texty mnozí čtou.

JiKu

Proč si myslíte, že by nepřibylo ovcí nalezených?

Na internetu působím od roku 2001. A za tu dobu jsem vyzkoušel různé taktiky. Myslím si to, protože mám takovou zkušenost.

JiKu

Ale nikomu nebráním, aby působil ve stejné intenci jinými prostředky. Ale trvám na svém právu vybrat si pro své cíle prostředky, které uznám za vhodné.
Nějaké námitky?

JiKu

Slyšela jste někdy přednášku někoho s nějakou vadou řeči typu zadrhávání? Kolikrát se všichni snaží, ale nejsou stavu vnímat ani jednotlivé věty jako celek.

Slyšel jsem takovou přednášku.
A v tom, zda je někdo schopen či neschopen, mluvte laskavě za sebe.
Nemám rád, když někdo mluví za všechny. I já se snažím nikdy za všechny nemluvit.

Hrabosh

@JiKu Nemám námitky. Vyberte si prostředky, které uznáte za vhodné. Já si myslím, že vhodné nejsou. Nějaké námitky?
Byl jste na přednášce, na které jsem byla já? Jak víte, že opravdu všichni nerozuměli? Neznáte celek. U malé skupiny je možné vědět, že nikdo nerozuměl. Slovo kolikrát vylučuje všechny přednášky s vadou řeči.
@slu-nicko Neporozumění ano, předpojatost a přehnané emoce ne. Aspoň takové lidi znám já.

JiKu

Nějaké námitky proti tomu, CO si myslíte?
Ne

psycho-kat

Vysvětlí mi někdo co to je za problém mezi JiKu a KMirjam? Když to nesleduju dlouhodobě?

JiKu

Z mé strany žádný problém mezi mnou a KMirjam není. Já se vymezuji pouze proti jednotlivým textům, které ona píše. Kdyby tytéž texty psal někdo jiný, reagoval bych stejně.

psycho-kat

A proč si tedy myslíte, ze ona, jako osoba stojí za nějakými problémy na signalech? Možná to jen spatne chápu..

SkoroPaladin

@Jiku Ale trvám na svém právu vybrat si pro své cíle prostředky, které uznám za vhodné.
Nějaké námitky?

Pakláže ty prostředky nebudou proti pravidlům signálů, tak námitky žádný.

deFlegmatique

Překlad: Pakliže ty prostředky budou korektní, tak námitky žádný.

SkoroPaladin

@deFlegmatique NN, pakliže nebudou proti signálním pravidlům.
Korektní by mohlo bejt taky (právo vybírat si pro své cíle prostředky), tyhle dvě věci se nevylučujou. Alé toho se nedočkáme počítám.

deFlegmatique

"Co jsem napsal..." a tak dále.
Korektní = správný, správný = odpovídající pravidlu.

dtto

Tak jsme se hezky rozloučili, což tedy konečně odejít?

paluška

Slíbila jsem, že dám lidem tady vědět, až rozjedu nový blog. Zatím jsem na to neměla kapacitu, tak mi přijde fér vydržet. Jestli příliš dlouho zacláním, tak pardon😎

Zobrazit 101 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz