Depka trojnásobné matky

7. 11. 2018 23:03

Kdysi jsem měla sny. Stanovila jsem si cíle a udělala vše, co bylo v mých silách, aby se jednou uskutečnily.

Mám ráda děti, ty svoje, i ty cizí. U těch cizích preferuju spíš puberťáky. U těch svých jsem ráda, že jsme se do této fáze zatím nedostali.

Když ale přišlo na věc, a s mým mužem jsme spolu chodili něco přes tři  roky, vybrala jsem si vlastní děti a učitelku pověsila na hřebík. Tak tak, že se mi podařilo dostudovat a narozdíl od mého tatínka, pro kterého doba studia byla nádhernými roky, pro mě to byl hlavně prostředek k tomu, abych mohla dělat svou vysněnou práci - učit ty puberťáky. Učit puberťáky jejich rodnému jazyku a podporovat v nich jejich občanskou uvědomělost. Ano, i teď jsem plná ideálů a vím, že mezi těmi dětmi je spousta přemýšlivých a schopných lidí, charakterních (jak jen to vzhledem k jejich věku a životním zkušenostem je možné), inteligentních, dobrých...

Nevím, jestli je to věkem, ale v těch třiatřiceti na mě padlo bilancování a dívám se na svůj dosavadní život nějak jinýma očima. Většinu svého života jsem strávila studiem, letními brigádami, dobrovolničením, muzikou. Pracovala jsem zatím dva roky lehce mimo svůj obor, porodila tři děti, strávila celkem sedm let s nimi doma, moje vysokoškolské vzdělání tlí (ne tleje, to není správně) stejně jako spousta společenství na signálech. Ano, mám svůj občasný češtinářský džob, ale to jsou právě ty chvíle, kdy lituju svého mozkožrouta, který už chudák nejspíš bídně zhynul, a dělám si testy na Alzheimera. 

Ne, nelituju toho, že jsme se brali docela brzo, že brzy přišly děti. Nelituju toho, že jsem byla mladá matka. Všechno to bylo náročné a všechno přispělo k mému zocelení. Jsem tak spokojená se svým životem, že se mi chce až brečet, když slyším, vidím nebo čtu, jak je lidem na světě těžko. I přes to všecho hezké a obohacující v mém životě si nesu pocity selhání - co všechno jsem nedokázala, kolik času promrhala, že nejsem tak dobrá a schopná, abych mohla něco ty mladé učit.

Pocit marnosti mnou probleskl několikrát i ve chvíli, kdy jsem stála na podiu Festivalu United. 99,5 % těch lidí tam nikdy nečetlo můj blog, ani moderátoři nevěděli o co jde, 98 % nevědělo, co jsou signály. Spoluvýherkyně se nedostavily, protože holt to nešlo. Něco, z čeho jsem měla být nadšená, bylo vlastně spíš takovou vtipnou scénkou, kdy jsem narušila dost dobrý program. Ale, i když se o mě pokouší taková menší depka a pocity méněcennosti, tak i kdybych tady psala pro tři tetky, přece to nevzdám. Všechno ve svém životě jsem si musela nějakým způsobem vybojovat, a kdo to tak nemá, je o hodně ochuzen.

Tak dík, že mě čtete, i když nejsem Markéta Šichtařová (naštěstí).

Jsem jen Marie Palová, učitelka základní školy bez portfeje, žena život a svého muže milující, životem cestující osoba, zrak vichřice podoba (né, to se mi jen rýmovalo, já jsem vcelku roztomiloučká), která si sem tam něco naťuká do počítače a pak neuváženě zveřejní, co jí slina na jazyk a prsty na klávesnici přinesou.

A pro mou dnešní nostalgickou náladu jedna lehce naivní píseň od mého nikterak oblíbeného interpreta:

https://www.youtube.com/watch?v=34k55lovMLk

Zobrazeno 69609×

Komentáře

veruska-m

Já já já to tu čtu. A moc ráda. (A depky mám někdy taky. Nicméně, pokud mám depku, když zrovna čtu Tvůj článek, tak mi zaručeně zvedne náladu ;) ).

paluška

díky... :-)

Petr Steinbauer (PetrST)

Tvůj blog čtu rád. Taky ho mám mezi sledovanými.

A vím, co jsou to Signály. Nebo aspoň tuším. Nejsem si jist.

A opravdu nechápu, z čeho můžeš mít zrovna Ty pocity neúspěchu a zmaru.

sanitan

Asi budu za ignoranta, ale kdo je Markéta Šichtařová?

paluška

@PetrST Žena nepotřebuje důvod, ženě stačí pocit :-)
@sanitan Ále, taková jedna paní...

JiKu

Žena nepotřebuje důvod, ženě stačí pocit :-)

Svatá pravda.

Ale ne celá.

Druhá část té pravdy zní, že žena pocit potřebuje a proto i vyžaduje. Kdo v ní nedokáže vzbuzovat ty chtěné pocity, to je mrtvý muž (mrtvé společenství, mrtvý web, mrtvá církev ...)

Heléné

Nevím, kdo je Markéta Šichtařová, ale rozhodně vím, že Marie Palová je fajn holka, která zažívá pocity stejné jako já...Tvůj blog mě vždy milé potěší i pobaví?

JiKu

Blogerka, kterou systematiky přetiskuje Neff v Neviditelném psu. Takže bych se nezdráhal označit jí spíše za publicistku :-)

BBB1

Na rozdíl od Markéty Śichtařové nemáte vyhraněné názory na domácí porody, monetární politiku, elektromobilitu a politickou korektnost, ale zase se vaše blogy dají číst.
A já je čtu fakt rád.

Eliška88

@paluška: Já jsem tak ráda, že nejsi M. Šichtářová.... Mám z jejího projevu strach, přiznávám.... Já tě čtu moc ráda, moc ráda:-).

spitfire

...když se řekne Šichtařová, musí se říct Pikora...

paluška

@BBB1 Já asi nejsem typ pro vyhraněné názory. Spíš se snažím názory jiných pochopit, a pokud je to do nebe volající pitomost, pak oponuji. Jinak nechávám lidi žít, dokoce i paní M. Š.:-)
A všem dík za milé komentáře, zvedli jste mi náladu.

ajinka

Taky ctu moc rada tvuj blog. Diky za nej

Radovan Výsmek (ravyk)

Maruš, nevěš hlavu, depky jsou a budou. Stejně tak budeš hodnotit až ti bude 35, 40, 50... Spíš si říkám, jestli by to nechtělo přemýšlet nad papírem - myslím tím nad něčím s trvalejší hodnotou.

Kollenka

Odvahu!

(To říkám sobě anebo Palušce?)

Jsem si jistá, takřka stoprocentně jistá, že Signály mají smysl. A mít děti a rodinu má smysl. A ztrácet sám sebe (svůj život, svůj čas, svoje představy - o sobě...) pro druhé má smysl. I kdyby to bylo jenom pro dva nebo pro deset lidí. A na Signálech je jich víc než deset :) A že Pán Bůh o nás ví. A tak nějak to má ve svých rukách. Od nás se chce věrnost a vytrvalost. A nevzdávat to. - Ježda a to je na tom to nejtěžší!

JiKu

Kollenka píše důvody. Ale vzbuzuje pocit?

Kollenka

Já mám dobrý pocit, když mi věci (činnosti, život, svět...) dávají smysl :) A když to, co poznám a zakusím jako dobré, moc nemrvím. Tak se toho dobrého pocitu snažím držet.

Ferenc

@Kollenka: jenže ten dobrý pocit nemusí přijít...

paluška

Info pro všechny - moje pocity se vrátily do normálu ?. Speciálně pro JiKu - fakt netuším, co na to mělo vliv.

petka84

Je mi to dost blízké - taky mám tři radosti a pocit, že mi v "práci" něco utíká....Ale pak si vždycky vzpomenu na slova svého muže: "Nemůžeš mít všechno". A řeknu si: "To je fakt" a hned je mi lehčeji ;o)

Dubnanka

Krásně napsané, upřímně! Vzpomněla jsem si na své pocity. Když jsem čekala třetí dceru, zrovna jsem po šestileté mateřské nastoupila do práce jako učitelka mateřské školy. A za pár měsíců opět další mateřská. Tenkrát jsem se s tím dlouho srovnávala. Dnes mám krásnou černookou šestnáctiletou dceru a přesně za deset let po jejím narození jsem vyhrála konkurz na ředitelku mateřské školy.On to Pán Bůh dobře řídí, všechno má svůj čas.

Lucie_Kašpar

Celých devět let jsem trpěla pocitem méněcennosti (někdy více, někdy méně), že nemáme dítě....
Teď máme dvouleté torpédo a já zase trpím pocitem méněcennosti (někdy více, někdy méně), že nejsem dobrá matka....
Možná je to dobře, že si člověk v sobě pěstuje zdravou 'pokoru' a 'malost'... Jináč by se z něj mohl stát 'namachrovanej blbec'.... (dámy prominou)
Jsi báječná, stíháš toho miliony, já jsem občas happy, že neobedvame v pyžamu ?????

JiKu

Kdo chce trpět pocitem méněcennosti, důvod si vždy najde.

Lucie_Kašpar

Až budete v mě situaci, pohovořím si o tom s Vámi velice ráda :-)

JiKu

Nápodobně. Až budete zase vy v situaci mé.

Petr Steinbauer (PetrST)

Tak vidím, že hluboká sebelítost a pocity méněcennosti jsou u katolíků naprosto běžný úkazem (@JiKu je výjimka potvrzující pravidlo).

Baron

Jestli si mohu dovolit trochu lajcké psychologické analýzy - myslím, že tvůj pocit "nejsem tak dobrá a schopná, abych mohla něco ty mladé učit" bude nejspíš souviset s tím, že jeden z tvých rodičů měl na tebe vysoké nároky a nedokázal ti dát najevo, že tě miluje takovou jaká si - protože přesně takové nás vidí Bůh, ale dělá nám problém pochopit jeho lásku, když jsme to nezažili. Jak se s tím vypořádat? Napadají mě dvě věci. Buď ti manžel málo vyjadřuje chválu a to jak si váží co děláš pro něj a pro rodinu (a naopak) nebo prostě kvůli velkému množství tvých aktivit jak volnočasových aktivit tak intelektuálního vytěžování mozku, nemáš čas na to odpočívat s Bohem a naplno prožívat osobní vztah s ním. Jinými slovy, prázdnotu, která je v nás, nemůžeme nahradit množstvím aktivit - to nefunguje;

Baron

... to nedokáže uspokojit naši touhu po Boží lásce a hlavně potřebu prožívat osobní vztah s ním v nitru naší duše. Místo toho potřebujeme na čas odříznout se od všech přebytečných aktivit, včetně služeb a povinností, které máme za službu Bohu, a trávit čas s Bohem vyjádřením vděčnosti za to co již máme, modlením a chválením... a nakonec taky musíme i rozvinout vztah s spoluvěřícíma lidma - nejen na bázi já vedoucí -> a oni ti koho vedu; či na bázi já učitel -> a oni ti koho učím; ale na bázi "já slabý/á a zoufalá chci se sdílet se tebou"... Jistě to vyžaduje z druhé strany také empatii a schopnost nás vyslechnout či utěšit/povzbudit. Jinak to není o rovnocenném vztahu mezi věřícími. Nemá cenu hrát si že jsem "king".

Baron

Ještě jedna poznámka. Někdy může být opravdu problém v tom, že si myslíme že tím co děláme konáme Bohu službu, ale jeho vůle je ve skutečnosti jiná. Ty si řekla, "tak i kdybych tady psala pro tři tetky, přece to nevzdám". Jenže, co když Boží vůle pro tvůj život je právě opačná než chceš ty? Zkoušela ses někdy upřímě modlit k Pánu "Pane, ne má vůle, ale tvá nechť se stane!"? Možná teď prohloubím tvou depresi, ale je to pro tvé dobro, protože někdy musíme projít očistou, abychom mohli následovat skutečný a pravý Boží cíl. Já bych ti teď doporučil udělat přesně to co nechceš, udělat a na čem tolik lpíš. Smaž svůj blog abys zjistila kdo skutečně jsi! Odhalí ti to vše a prozříš! A jestli si troufáš zajít ještě dále, smaž svoji registraci zde na signálech. Bych to měl udělat taky, ale já

Baron

já už to udělal na jiných webech a odhalilo mi to co je skutečně ve mě nebo spíš není. Udělej přesně to co nechceš udělat a svěř to Ježíši! Bůh ti žehnej!

slu-nicko

@Baron: Vy jste divnej.

Baron

Ještě mě napadlo méně brutálnější řešení a to znepřístupnit si signály.cz nebo je rovnou zablokovat (to jde). Pak zjistíte, že Ježíš nepotřebuje všechny tyhle virtuální vztahy, ani abychom zde psali rady druhým, ale jen o co stojí je o váš skutečný vztah s ním a s lidmi...

slun-íčko: Děkuji :-) Ježíš byl taky divnej, co?

slu-nicko

Ani ne.

Baron

sluníčko: Hmm, tak předpokládám, že kdyby si dneska potkala chlápka na ulici jak řve "Žízní-li kdo, pojď ke mně a pij! Kdo věří ve mne, z jeho nitra potečou řeky živé vody, jak praví Písmo." nebo "Kdo jí mé tělo a pije mou krev, zůstává ve mně a já v něm." asi ztěží by sis myslela, že je normální (tj. není divný). Ani farizeové si to nemysleli. Nebo: "A ještě jiný mu řekl: "Půjdu za tebou, Pane, ale nejdříve mi dovol, ať se rozloučím s těmi, kdo jsou v mém domě." Ale Ježíš mu řekl: "Nikdo, kdo položí ruku na pluh a ohlíží se zpátky, není způsobilý pro Boží království." " Ale ať už to máš jakkoliv, většina lidí by řekla, že to normální není. Pokud tvrdíš něco jiného, pak si divná... Rozhodně je lepší být pro tento svět divný, ale mít osobní a živý vztah s Bohem než naopak.

JiKu

Odkud víte, že máte vztah ausgerechnet s Bohem?

I ďábel dovede citovat Písmno.

RomanS

Učitel Baron King, laický psychoanalytik, diagnostikuje, radí a radí, a přitom obsah jeho rad zní: nikdo nemá radit a hrát si na kinga. Barone, ukažte nám tu skvělou nauku na sobě a příkladně se ze Signálů smázněte.

Baron

RomanS, nepovažuji se za Kinga a na nic si nehraju. Ale abych vám šel příkladem. Smazal jsem svůj blog a nyním ruším svou registraci zde. Jak je libo. Doporučuji všem, aby udělali to samé a byli rozhodní v následování Ježíše! Signály.cz jsou jen berlička, ale nejsou tou Cestou. Ta je jen v Kristu a ve opravdových vztazích. Bye.

JiKu

Deo gratias!

PS: Jen cvok by považoval signály za cestu k Bohu.
Ale lidi, kteří se domnívají, že berličky nepotřebují, jsou podle mě docela namyšlení. Já, kulhavý na cestě, berličky docela uvítám.

slu-nicko

Vzhledem k tomu, že v původním (smazaném) komentáři napsal, že je zvědavý, co na to řeknete, nejspíš zde stejně bude pod jiným nickem....

radim24

slu-nicko: Věděla jste, že k prohlížení blogu a komentářů, není třeba se přihlašovat? Ve vašem případě je evedentní, že nejde o depresi, ale o slín. Deprese je mnohem hlubší, a buďte ráda, že ji nemáte!

Přečetl jsem si dva Vaše články o manželství nejsou tak špatné. Zlo a riziko jakýchkoliv sociálních sítí spočívá v tom, že mohou lidi ovlivňovat i negativně. Mohou oklamat a svádět nesprávným směrem. Víra je dobrá věc. Za předmanželskou najivitu nemůže manželství, ale mládí, nezkušenost a vlastně i nedostatek víry... Pokušení přichází, jistě, ale to jak často přichází, reflektuje náš vztah s Bohem. Jinak oceňuji, že zde sdílíte fotky ze svého osobního života.

JiKu: průměrně inteligentní člověk dokáže rozpoznat, že jste Baronovi podsunul slova, která neřekl. Proč ta skrytá manipulace?Zášť?

JiKu

@radim24: Která? Prosím, ocitujte, která slova jsem podsunul.

paluška

@radim24 samozřejmě vím, že deprese je něco jiného než splín, ale rozhodně je to něco jiného než slín, moje články jsou přístupné všem schválně a přemýšlím, proč tyto otázky kladete slu-nicku...

radim24

aha, na chvíly jsem zapoměl, kdo je autorem článků...

radim24

jiku: "Ale lidi, kteří se domnívají, že berličky nepotřebují, jsou podle mě docela namyšlení."

JiKu

Ano, to jsem napsal. Je to můj názor, nijak jsem ta slova nepodsouval baronovi.

Má to normální strukturu oznamovací výpovědi, která se sestává s předmětu (o čem se hovoří) a obsahu (co se o tom říká).

Předmět: "lidi, kteří se domnívají, že berličky nepotřebují"
Obsah: "jsou podle mě docela namyšlení".

radim24

Mě přišlo, že to říkáš o něm... Ale nemůžeš vědět co se baron domníval. Nikdo nevidíme do srdce druhého člověka. To vidí jenom Bůh. Bylo by lépe příště větu začít slovy... domnívám se... Jinak obecně lze souhlasit, ale ne pokud mluvíš o konkrétním člověku, jehož myšlení doopravdy neznáš.

JiKu

Domnívám se, že o kom mluvím dovede rozeznat průměrně inteligentní člověk.

radim24

Mi to tak vyznělo.

Myslel jsem splín, vždycky nějaké písmenko vypadne.

Zobrazit 50 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz