Kde bydlí Miloš?

20. 10. 2017 22:22

Když jde naše Eliška od školního autobusu, je po dědině najednou plno křiku. Děcka na sebe hulákají a největší hulákač je naše Eli, aspoň mi to tak přijde. Je celá já. Je takové moje zrcadlo a na ní nejvíc vidím chyby a chybičky, které podědila po mně. 

Třeba v aktovce má takový nepořádek, že ji radši ani neotevírám a pouzdro radši taky neotevírám, protože by mi z něj všechno vypadlo. Moje pouzdro vypadalo stejně, mohla jsem si ruku podat s těmi největšími nepořádníky z řad kluků, jen to pozdro jsem měla růžové. Můj muž je přesný opak (všechny tužky zastrkané, ostrouhané, guma neokousaná), takže pokud někdo má vyčinit naší dceři ohledně nepořádku, musí to být on. Mně je totiž hloupé lát dítku za něco, co jsem měla přesně stejně a dodnes s tím bojuju.

Ale taky má spoustu dobrých vlastností. Škola ji baví, je chytrá, dává pozor a co si nezapamatuje, to dotáhne indukcí a dedukcí.

Aspoň jsem si to myslela.

Nedávno dorazila ze školy absolutně znechucená:

"Představ si, mami, že my budeme psát z prvouky test! No je toto normální? Kolik jich jako budeme psát? No ta učitelka se zbláznila!" soptil ten náš Soptík.

V klidu jsem jí vysvětlila, že jich budou během roku určitě pár psát, a že se teda spolu na to naučíme. Že na to máme celý víkend a v pondělí to v klidu napíše.

To by ale nesměla být dcera svojí matky a já matka svojí dcery. Hrdinně jsme se na to učení vrhly v neděli v šest večer. Já stále přesvědčená o té její inteligenci a tak.

Položila jsem první otázku: "Tak mi řekni, jaké je naše hlavní město."

"Praha."

"Výborně a teď mi řekni, jaká řeka Prahou protéká."

"Éééééééééééé........mmmmmmmm..." kroutí se a koulí očima, "Libe?"

"Libe?!" koulím očima já. "Myslíš Labe?"

Přitaká.

"Ne! To teda Prahou neprotéká. Prahou protéká Vltava!"

"Ahá," protáhne obličej, nakrčí nos a zafuní.

"Tak dál. Kdo v praze sídlí?"

"Prezident."

"A jmenuje se?"

"Miloš..."

Culím se jak blbeček: "Má Miloš nějaké příjmení?"

"Zeman," zakoulí zas očima, ošije se a zafuní. (Vůbec teď nějak moc funí, je trochu nafuněná, nafuněná, problematická.)

"No a kde v té Praze ten prezident - Miloš - sídlí?"

"Éééééé..." velká ošívací scénka, "na Karlověěěě... zámku?"

"Pffffffffffffffff," prskám přes celý stůl až na okno, které jsem teprve nadávno konečně umyla. "Asi myslíš Pražský hrad," kvílím, ale musím uznat, že se aspoň snažila.

Nakonec jsme si to musely my holky ještě jednou pořádně projít, vysvětlit, že po Karlovi IV. se sice jmenuje v Praze kde co, ale ten zámek, co je hrad, není Karlův. Že ten zámek, co je hrad a je Karlův je Karlštejn, ale není v Praze. Zdůraznily jsme si, že státní hymna není státní písnička a mohla jít na to.

Elišku jsem vysílala v pondělí do školy s pocitem mého absolutního pedagogického selhání a očekávala jsem potupu ve formě alespoň trojky. Eli ale přinesla jedničku, že prej to bylo lehké a měla to na háku. Asi jsem ji zbytečně drtila.

Vlastně se mi ulevilo. Ona si poradí s tím co má a naštěstí... není geniální!

Jo a jedna rada pro ty, kdo našemu panu prezidentovi přejí, stejně jako já, jen to nejlepší. Kdyby po vás čistě náhoudou potřeboval radu, kde strávit klidnou dovolenou v soukromí, navrhněte mu třeba ten Karlův zámek :-D https://mapy.cz/zakladni?x=15.6145185&y=49.4445045&z=17&source=base&id=1701796

 

 

Zobrazeno 1764×

Komentáře

paluška

@Latroj :-) Ajej, tak to jsem přišla s křížkem po funuse. Budu muset zapátrat po jiné hromádce šutrů pro pana prezidenta, ovšem mimo náš Zlínský kraj, jinak by mé snahy byly k ničemu ;-)

Latroj

? Vysočinu zná.
Jinak ta fotka na odkaze je z minulosti. Žádné pozůstatky zámečku tam dlouhé roky už nejsou. ?

paluška

To jsem si taky přečetla, ale tak kdyby to měla být fotka ničeho, tak bych mohla zrovna vyfotit náš kompost ;-)

KMirjam

Doporučte mu jakékoli krásné místo v ČR i mimo ni, hlavně ať už se nevrací do Prahy. Leda jako turista.

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz