Bimbající amulet

12. 11. 2014 10:06

Nedávno jsem jela autem do práce. Přede mnou jel v autě dosti honostné značky člověk, který se ostatní nejspíš svou agresivní jízdou snažil přesvědčit, že my máme chodit raději pěšky. Ale mě zaujala jiná věc. Na zpětném zrcátku se mu totiž bimbal růženec. Už mnohokrát jsem si říkala, kolik desátků lidé, kteří si sem tu ozdobu pověsí, stihnou během oné zběsilé jízdy. Někteří snad jo. Ale používat růženec jako módní doplněk mi připadá minimálně nevhodné. A absolutně nevhodné mi přijde používat ho jako amulet. Říkat si: "Drahý Bože, chystám se jet jako prase, prosím dej mi nezahynout v tomto provozu moderního světa. K tomu ať mi pomahá bibmbající růženec. Amen."

Poslední dobou jsem tak podrážděná z mailů, které Vám říkají, že svatá Terezička Vám vyplní přání, když mail s jejím obrázkem pošlete pěti (deseti, sedmi....) přátelům. To, že svatá Terezička podléhá vůli Nejvyššího, lidi, rozesílající tyto zprávy, vůbec nezajímá. Pak přijde mail s andělským přáním, že balablabla, když opět rozešlete danému počtu lidí, ať je nesnášíte či milujete, hlavně, když bude ten správný počet. A andělé se můžou přetrhnout, protože jsou to zarytí ajťáci a jedou na počet mailů a ne na upřímné modlitby.

Jenže..... Nejpodrážděnější jsem, když mi takové zprávy přicházejí od mých věřících přátel. Co hledají v horoskopech, čakrách a energiích? Pána Boha asi sotva. Mám pochopení pro ty, kteří své duchovní zázemí teprve hledají, že hned ze začátku nekápnou na fajn křesťany (každý křesťan prostě není sympaťák), kteří by jim hledání ulehčili, ale proč, do prkýnka dubového, katolíci?

Vzpomínám na střední školu. Byly jsme tam dvě praktikující katoličky. A pak, jednoho dne, přinesla ta druhá karty a intenzivně všem vykládala osud, naslibovala nám všem super vztahy. Brala jsem to jako hru a trvalo mi, než jsem pochopila, že to berou někteří opravdu vážně. 

Potácím se v tomhle světě bez řádu a pravidel a nevím, jak jim ten řád vrátit. Osobní příklad funguje spíš jako katolická umanutost, snaha o pochopení jejich pohledu na svět zase zavání okultismem. A když pak přijdou vaše děti s tím, že jim někdo tvrdil, že sukně se má oblékat přes hlavu, abyste byla dostatečně plodná, pak mi moje hlava velí opatrně vysvětlit dětem situaci a uchýlit se k apatii. Aspoň na chvilku, abych si odpočinula a nabrala sil než mně zase nějaká BOHAPUSTÁ "pravda" otřese základy mého přesvědčení.

 

Zobrazeno 778×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz