Vypsat se...

14. 7. 2014 23:23

Měla bych spoustu námětů na článek, spoustu už jsem měla v hlavě sesumírovaných a těšila se, až si udělám chvilku, zasednu k počítači, a to, co mám v hlavě, pustím do světa.

Jenže nic z toho se nekoná, dneska jsem dostala kopanec, který mě rozesmutnil a velice rozladil. Všechny nápady jsou pryč a přemítám. V hlavě se mi to poskládalo před chvlikou, když jsem si nedopatřením pustila koncert z Paříže a poslouchala ty dokonalé hlasy, dokonalé muzikanty, jak to všechno krásně hladce pluje a hladí po duši i po uších. Krásný soulad a podle mě bezchybné provedení - vypadalo by to jednoduché jak facka nebýt více než oroseného pana dirigenta. I farnost by měla takhle fungovat. Stačí jen trocha organizovanosti a vzájemné ohleduplnosti. Stejně jako dirigent podá ruku sólistům a poděkuje jim za kvalitně odvedenou práci, i kněz by mohl říct slovo děkuji farním "sólistům" (varhaníkovi, ministrantům, kostelníkům...). Já věřím, že se to všem přičte k dobru nahoře, ale trocha povzbuzení od člověka, který po nás něco požaduje, by nezaškodilo. Tím hůř, že jde o člověka, jenž má vést a povzbuzovat, nikoliv zcela neoprávněně tupit.

Slovo promiň, když se unáhlím, ještě nikdy nikoho nezabilo. Na vlastní kůži to znám, protože jsem se v životě už mnohokrát unáhlila, ale také jsem se za to mnohokrát omluvila. I kněz by se měl umět omluvit za nevhodný výpad vůči svým farníkům. My víme, že je taky jen člověk a dělá chyby, jen mají větší dopad neomalenosti vyslovené u ambonu, než ty, které si probereme někde mezi čtyřma očima.

Přátelé kněží, budoucí i současní,

přeji Vám všem, abyste se dokázali k farníkům chovat s láskou a porozuměním, i když se Vám zrovna hrne krev do hlavy a máte všeho plné kecky. 

Zdraví Vás, dnes trochu nakrknutá (ale jen dočasně), farnice Maruška

 

Zobrazeno 672×

Komentáře

Jenda

díky, Maruško.

paluška

Není zač, doufám, že to bude nejen Tobě ku prospěchu :-)
Někdy jsem ráda, že nejsem kněz a nejsem tak vidět ve všech svých náročných náladách.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz