Bylo by to na houby

28. 12. 2013 0:37

Řekla mi to asi dva týdny před Vánoci moje dcerka a já jako bych na to o pár dní později zapomněla. Přišla totiž smutná zpráva, že zemřel člověk dost blízký na to, abychom se trápili a smutnili. Já jsem citlivka, když na takové věci přijde, a tak jsem smutnila. Do Vánoc se mnou nebyla řeč, trpěla tím moje rodina a já jsem to nemohla vstřebat. Napětí vyvrcholilo na Štědrý den, když jsem vzteky vysklila dveře v kuchyni, pokračovalo na Boží hod lehkým dusnem a poznámkami mého manžela o rozbitých dveřích a hysterické manželce a na Štěpána velkým klidem a smířením v rodině i přijetím faktu, že tu už není jeden dobrý chlap.

A až po tomhle vánočně nevánočním období jsem si vzpomněla na tu naši Elišku a její moudrou větu: "Maminko, kdyby se Ježíšek nenarodil, to by bylo na houby."

Myslela samozřejmě na stromeček a dárky, ale připomněla mi tím to důležité. Že totiž s Ježíškem přišla ta veliká naděje pro nás lidi na věčný život, a to je teď pro mé blízké okolí ta nejlepší útěcha.

Zobrazeno 710×

Komentáře

Ludmila Janečková

Brácha si chvílu před tím zpotvořil ruku, v zápětí tato událost, ještě předtím vězení, atd....
Tak jsem si uvědomila a občas i řekla: Život je krátký!
Jeden náš otec řekl (již někoho citoval): Když je člověk mladý je krásný, ale není svatý; když je dospělý krásy ubývá, ale není svatý; ale když je starý krásný sice není, ale je svatý. Myslím, že by to ale mělo být chápáno míň lidsky. (Nesouhlasila jsem s tím hlavně proto, že otec to demonstroval na konkrétních lidech.) Totiž vnější krásu relativně dokážeme posoudit, tu vnitřní krásu a svatost míň, ale myslím, že na stáří máme jinší metr. Nemůžeme přeci říct, že když se člověk dožije 10 let, tak se dožil jen desetiny života. Pro Boha je jistě každý věk 100 %.

Myslím, že Eliščina věta je nadmnožinou vět, které obsahují další jména.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz