Naivně o manželství

20. 8. 2013 22:59

Snad že už za sebou nějaký ten pátek manželství mám, řekla jsem si, že i já bych mohla přispět svou troškou do mlýna. Když občas čtu něčí názory na věc, přijdou mi někdy naivní. Ale s jakou představou jsme my, kteří už máme třeba nějaké to dítko, vstupovali do manželství? No naivně přece. Nikdo nám neřekl, že opravdu budeme muset tolerovat chyby toho druhého, že opravdu budeme muset několikrát za noc vstávat k dětem, že přestaneme vařit některá oblíbená jídla, protože manžel/ka (děti, pes, papoušek, strašilky...:-) ) to prostě nemají rádi. Nebo nám to řekl, ale představa a realita je chtě nechtě jiná.

Ale jak jinak bychom do manželství měli vstoupit? S přehledem o všem, co se může stát? 

Bůh nám dal v tomhle ten krásný dar naivity, tak proč se pozastavovat nad tím, že má někdo přehnaně optimistickou představu o nějakém životním období. Já si stále připadám naivně. Přijde mi, že i když se doma navzájem naštveme, plácneme nějakou pitomost, která zabolí, tak to pak jeden z nás (většinou já) nakousne a vyříkáme si to. A protože máme oba dva upřímnou snahu mít hezké a fungující manželství, může takovým opravdu být. 

Naivně vám tedy přeji, ať vaše manželství šlape jak švýcarské hodinky, ať už započalo, či je ještě na hony vzdáleno vaší životní realitě. 

 

Zobrazeno 2108×

Komentáře

Dzamila

rozumná řeč :)

kacarovi3

Maruško,jak nemáš na srdci nic jiného,jsi štastná žena.Možná nechceš těm mladým brát chut do manželství.Vysledoval jsem,že do vašich problémů Boha nezvete.Je to o umění sebeovládání.Když se nám něco nelíbí,nevykřičíme to do světa,jsme tiší a svěříme to Pánu.On nám dá vědět,jak dál toto řešit.Já mu své těžkosti vždy předám a nějak srdcem vycítím,kdy je ta správná chvíle k jednání s partnerem.I když není věřící,funguje to.

paluška

Troufám si říct, že já osobně vykřičím do světa spoustu věcí, které se mi nelíbí. A to, že s Božím jménem zacházím opatrně a necpu jej do každé věty, neznamená, že Bůh v té větě není. :-) Chtěla jsem napsat článek povzbudivý, který ukáže to hezké z manželství. O problémech si můžeme povídat klidně od rána do večera, a to hezké v nich dokážeme docela snadno ztratit. Že jo :-)

mia-maru

Pěkný výraz - "dar naivity". Naprosto souhlasím :).

kacarovi3

Maruško,jak si udržet zdravý vztah?Je třeba stále odpouštět,nikdy se k tomu nevracet,nevyčítat a to ani ve zlé chvíli při hádce!Mnohé ženy to nosí v sobě a když se rozčílí,všechna ta špína z duše se dere ven až je to odporné.Čím štinavější duše,tím větší nechut s takovým člověkem být.Je to nemoc této doby,na kterou umírá většina vztahů.Bohu-žel u mužů je toho na odpouštění velmi mnoho a po roce manželství toho má žena až po krk! Není jiné cesty,než odpouštět a na to zlé zapomínat.Potom je šance prožívat to dobré a milovat se.

paluška

Musím přiznat, i když je ten článek skoro čtyři roky starý, že bych se za něj postavila i dnes. Tehdy jsme měli doma docela hektickou domácnost a naše manželství bylo trošku ve zkoušce, jak to zvládneme a jestli vydržíme. Dnes už je to krásná zajetá pohoda.
@kacarovi3 myslím, že muži i ženy si stále mají co odpouštět a neházela bych to jen na chlapy :-) Nejtěžší na manželství mi přijde, že musí chtít oba a oba se musí snažit, jinak se jeden na hlavu může stavět a stejně to špatně dopadne.

kacarovi3

Krásně jsi to popsala: Dnes je to krásná zajetá pohoda.
Z toho je cítit spokojenost v manželství,dobrou spolupráci a ochotu si vždy vyjít vstříc.Mám z toho radost.Tvůj starý komentář mě trochu poděsil,o těch problémech.Ještě stále nacházíte ve vztahu problémy?

kacarovi3

Jinak takové příspěvky nestárnou.Vše,co jsme kdysi prožili,se stále znovu opakuje u jiných lidí,které naše zkušenosti osloví.

paluška

@kacarovi3 Problémy byly, jsou a budou a jsou malé i větší. Těch se člověk jen tak nezbaví. Hlavní je nerezignovat a řešit. Na tom si stojím.

kacarovi3

Jsou malé i větší??Mé srdce se chvěje nad tou větou.Ta hranice-Chtít být spolu a chtít už nebýt spolu je sotva znatelná ale definitelná.Je to,jak pohár hořkosti,jak přeteče,už není cesta zpět.Já to prožil! Ty možná problémy chceš řešit ale je ta snaha i na druhé straně?Nelžeš si sama do kapci?Mám o vaše manželství stále větší strach.Nevzdávej to,Bůh je s vámi,dej mu prostor i důvěru.Vím,že to bolí...

Zobrazit 10 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz