Můj a moja rovno do hnoja

7. 7. 2013 22:40

Jak mluvíte o svém partnerovi, či partnerce? Vždycky to pro mně bylo náročné. Dokud jsem byla svobodná, tak jsem nevěděla, jak nazvat svého drahého před ostatními lidmi. Jasné, kdo ho znal, použila jsem jméno, ale dnes moderní slovo "přítel" mi nešlo do úst. Prostě přítel podle mě neodpovídá přesně tomu, co chci vyjádřit.

Velice se mi v tomhle směru ulevilo, když jsme se vzali a já jsem mohla začít používat "můj manžel". Ale brzo jsem pochopila, že mnohem obvyklejší je používat pro manžela či manželku onen dehonestující TITUL "můj/moja". Z toho by mě, přátelé, švihlo!

Jaký můj? Můj kadeřník, můj milenec, můj pedikér?! Strašlivě se mi to nelíbí. Kde je ta úcta, kterou jsme si vzájemně slibovali? V háju zeleném tak akorát. 

Tak se snažím, co to jde. Vždyť to, jak o manželovi mluvím, vypovídá o mém vztahu k němu, zda si ho vážím, nebo jím pohrdám. A nezlobte se na mě, to oslovení prostě říká, že je nějaká z nouze ctnost. Určitě to někdo umí říct velmi roztomile, lehce zrůžovět a zamilovaně vzdychnout. Pak ať to používá, ale prosím vás, i když to ten druhý neslyší, snad si tu úctu zaslouží. A když si ji nezaslouží, tak je lepší se o něm ani nezmiňovat, neboť to se blíží nactiutrhání.

Zobrazeno 838×

Komentáře

Radovan Výsmek (ravyk)

Souhlasím. Ale zároveň priznávám, že ono přivlastňovací zájmeno občas používám. Leč není to z důvodu vyjadřování jakýchkoliv emotivních či citových pohnutek... Prostě je to v tu chvíli jednodušší a možná i v daném prostředí přirozenější, protože společnost je, jaká je.
Přiznám se, že titul přítelkyně jsem použil snad jen jednou a po té, co jsem ho vyslovil a slyšel, jak blbě zní a cítil, jak mi deformuje ústa, jsem nad ním udělal křížek.
Pokud se však máme bavit o titulech manželka nebo žena, tak ty mi ústa sice nekřiví, ale city v nich také nenalézám. Používám je asi nejvíce při formálních příležitostech a představování. Úplně nejčastěji a nejraději použiji jméno té, se kterou jsem se vydal na cestu života až do smrti.

paluška

O tom jsem taky psala. Jméno je záchrana, ovšem těžko použít tam, kde dotyčného neznají. Vyžaduje to trochu delší vysvětlování, nebo ten "obyčejný titul" manželka. :-)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz