Ctnostný až hanba?

10. 3. 2010 14:03

Ajéje... Téma ctnost... to mě tedy tento měsíc zaskočilo. Proč? Mé bohaté zkušenosti z několika semestrů filozofických disciplín mě naučily, že ctnost není pro pány filozofy vždy tak jasně ctnostná jako pro nás křesťany... tedy ona pro ně ctnostná je, ale... v úplně jiném smyslu.

Podle některých filozofů může být za ctnost považováno i něco, co je pro nás absolutně nectnostné - např. vražda, krádež, lež, snad cokoliv vás napadne. A stačí k tomu tak málo - vymyslet proč to ctnosné je, napsat o tom nějakou knihu a pánům filozofům to řádně odůvodnit. Což, když nad tím tak přemýšlím, zase tak jednoduché není, uvědomíme-li si, že páni filozofové to rádi rozeberou ze všech stran. Z toho plyne, že u zkoušek z daných filozofických disciplín jsem měla obavy hlavně z otázky: "Proč?" nebo "Čím byste podpořila tento svůj názor?" Protože na můj názor ,postavený na křesťanské morálce, v té době nebyl nikdo zvědavý a už vůbec ne na mé pojetí ctnosti.

Jednoznačně tedy můžu říct jen tolik: Nejspolehlevější zmínka o ctnosti, se kterou jsem se za dobu studia setkala, byla v jazykovědném semináři, kde jsem se dozvěděla, že ctnost lze také vyslovovat jako "cnost".

A závěrem se můžu jen zeptat, taky jste někdy ctnostní až hanba?

 

 

 

 

Zobrazeno 1060×

Komentáře

Radovan Výsmek (ravyk)

Přiznávám, že jsem byl, a snad i několikrát, ctnostný až hanba. Hanba mi! A ctí je mi, že jsem se přiznal...<br />
Odpověď na otázku, co je považováno za ctnostné a co ne, je podle mě závislá od toho, jaké má autor životní hodnoty, priority, zkušenosti atd. Jinými slovy bych řekl, že ctnost není veličina, podle níž by se dalo něco měřit, nebo vážit, natož tak hodnotit.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz